PITCH - Robot-geassisteerde hemihepatectomie links voor een groot biliair cystadenoom: een video van de chirurgische techniek


C.L.M.A. Nota, I.H.M. Borel Rinkes, I.Q. Molenaar, J. Hagendoorn

Vrijdag 30 november 2018

11:48 - 11:53u in Zaal 4

Categorieën: (V) vrije voordracht, Gastrointestinale chirurgie, Video

Parallel sessie: V04 GE


Introductie

In toenemende mate worden complexe procedures zoals leverresecties minimaal invasief uitgevoerd. Potentiële voordelen voor de patiënt zijn een sneller postoperatief herstel en minder ernstige complicaties. Echter, conventionele laparoscopie heeft technische beperkingen. Robotchirurgie geeft de mogelijkheid om onder optimale omstandigheden, onder andere met articulerende instrumenten, minimaal-invasief te opereren.

Methode

Wij presenteren een video van een robot-geassisteerde hemihepatectomie links. De patiënt, een 48-jarige vrouw, presenteerde zich met een stille icterus. Beeldvorming liet een groot biliair cystadenoom van ca. 6 cm in segment vier van de lever zien, derhalve kwam zij in aanmerking voor resectie. 

Resultaten

De procedure werd volledig robot-geassisteerd uitgevoerd. Er werd gebruik gemaakt van vier robot trocars en twee laparoscopische trocars voor assistentie. De afwijking werd radicaal verwijderd. De operatietijd was 270 minuten en het geschatte bloedverlies was 150 mL. Het postoperatieve beloop werd gecompliceerd door gallekkage waarvoor een radiologische drainage werd verricht. Op postoperatieve dag 11 kon patiënte in goede conditie het ziekenhuis verlaten.

Conclusie

Deze video laat de haalbaarheid van de robot-geassisteerde hemihepatectomie links zien. Potentieel kunnen meer patiënten een minimaal invasieve leverresectie ondergaan door het gebruik van de operatierobot.