Heel de bijnier


T.M. van Ginhoven, W. Vorselaars, J.G. Beun, S. Kruijff

Voorzitter(s): dr. L. Lodewijk, AIOS Chirurgie, Diakonessenhuis Utrecht

Vrijdag 30 november 2018

12:00 - 13:00u in Zaal 8

Categorieën: (S) symposium, Endocriene chirurgie, Oncologische chirurgie

Parallel sessie: S11 Werkgroep Endocriene chirurgie - Heel de bijnier


 

Presentatie 1:  Een incidentaloom van de bijnier, en nu?
T.M. van Ginhoven, Erasmus MC, Rotterdam

Door het steeds vaker toepassen van echografie, CT en MRI worden wij regelmatig geconfronteerd met toevalsbevindingen, zogenaamde incidentalomen. Wat moet je met een incidentaloom van de bijnier als chirurg? En wat vertel je de patiënt?


 

Presentatie 2: Het syndroom van Conn; work up en effect van chirurgie.
W. Vorselaars, UMCU, Utrecht

Drs. Vorselaars zal tijdens zijn voordracht vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de work-up van patiënten met primair hyperaldosteronisme. Ook zullen de meest recente resultaten van de chirurgische behandeling van deze aandoening gepresenteerd worden.


Presentatie 3: Dicht bij huis als het kan, verder weg als het moet.
J.G. Beun, BijnierNET

Patiënten met bijnierproblemen vragen vaak aan hun arts of patiëntenorganisatie in welk ziekenhuis zij het beste behandeld kunnen worden voor hun vaak zeldzame ziekte.  Drs. Beun, coördinator van bijnierNET zal in zijn voordracht ingaan op het adagium 'dicht bij huis als het kan, verder weg als het moet'. Hij zal bespreken hoe we dit in de toekomst voor de patiënten het beste kunnen vormgeven en hoe we dit in de klinische praktijk kunnen toepassen.


Presentatie 4: Laparoscopische bijnierchirurgie: overgang van de laterale naar de retroperitoneale benadering.
S. Kruijff, UMCG, Groningen

Het overgrote deel van de bijnieroperaties wordt nog steeds laparoscopisch uitgevoerd. Dr. Kruijff zal dieper op de voordelen van de retroperitoneoscopische benadering ingaan en wat er bij komt kijken om de overgang naar deze benadering te maken.