PITCH - De beoordeling van de intrathoracale anastomose: een diagnostisch algoritme op basis van CT bevindingen


V.D. Plat, B.T. Bootsma, J. Straatman, J. van den Bergh, J.H.T.M. van Waesberghe, J. Luttikhold, M.D.P. Luyer, D.L. van der Peet, F. Daams

Vrijdag 30 november 2018

11:54 - 11:59u in Zaal 5

Categorieën: (V) vrije voordracht, Gastrointestinale chirurgie, Upper GI, Pitch

Parallel sessie: V05 GE


Introductie

CT onderzoek is de eerste keus bij patiënten verdacht voor een naadlekkage in het postoperatieve beloop van een slokdarmresectie. CT bevindingen, zoals lucht en vochtcollecties, kunnen indicatief zijn voor naadlekkage of nog bij het normale postoperatieve beloop passen. Dit maakt het beoordelen van CT beelden tijdens de postoperatieve periode uitdagend. In deze studie hebben we de voorspellende waarde

Methode

Alle CT scans van patiënten verdacht voor een postoperatieve complicatie na een Ivor-Lewis resectie werden geïncludeerd. De CT beelden werden onafhankelijk beoordeeld door twee radiologen met als aandachtsgebied abdominale radiologie. Alle scans werden in gerandomiseerde volgorde aangeboden en de radiologen hadden geen beschikking over klinische achtergrond informatie. De aan- of afwezigheid van CT bevindingen werd systematisch beoordeeld.

Resultaten

In totaal werden 123 CT scans beoordeeld, in 43 gevallen werd er naadlekkage vastgesteld in het postoperatieve beloop. Er werd een significante correlatie gevonden tussen naadlekkage en de aanwezigheid van contrastlekkage (OR: 14.13), een zichtbaar defect in de buismaag (OR: 2.71), lucht ter plaatse van de anastomose (OR: 6.23), lucht collecties elders in het mediastinum (OR: 3.00), vocht ter plaatse van de anastomose (OR:2.83), vocht collecties elders in het mediastinum (OR: 4.34) en geloketteerd pleuravocht (OR 4.35). Gebaseerd op deze parameters werd er een diagnostisch algoritme ontwikkeld, welk betere voorspellende eigenschappen bleek te hebben ten opzichte van de originele radiologische interpretatie.

Conclusie

Het diagnostische algoritme kan vroege detectie van naadlekkage faciliteren en de mogelijkheid geven minimaal invasief te behandelen.