Eigen opleiding, andere opleiding: hoeveel van de mens? Over dat wat ons bindt.


L.P.S. Stassen, L.N.A. van Adrichem, B.H. Verhoeven, F.B. Poelmann, B.W.J. Hellebrekers

Vrijdag 30 november 2018

11:00 - 12:00u in Zaal 8

Categorieën: (S) symposium, Algemene chirurgie

Parallel sessie: S03 Concilium Chirurgicum - Eigen opleiding, andere opleiding: hoeveel van de mens? Over dat wat ons bindt


Presentatie 1: Introductie
Dr. B.H. Verhoeven, Kinderchirurgie, Radboudumc,Nijmegen & drs. F.B. Poelmann, AIOS chirurgie, UMCG, Groningen


Presentatie 2: Algemene chirurgie: alleen voor beginners?
Prof. dr. L.P.S. Stassen, chirurg, MUMC+, Maastricht

We differentiëren steeds verder. Maar volgens het 'Rapport Bonjer' dat in 2015 verscheen, bestaat 70% van ons vak uit algemene chirurgie. Er werd een verdeling vastgesteld van de algemene chirurgie over de deelgebieden: ieder deelgebied heeft de verantwoording over een stukje algemene chirurgie. Hoe kijken we daar inmiddels tegenaan? Doen ook gedifferentieerde chirurgen nog hun deel? En wat betekent dit voor de opleiding Heelkunde anno 2019?


Presentatie 3: Waarom en hoe: een vooropleiding heelkunde
Dr. L.N.A. van Adrichem, plastische chirurgie, UMCU, Utrecht

De vooropleiding Heelkunde t.b.v. Plastische Chirurgie. Waarom staat de vooropleiding Heelkunde nog altijd in het opleidingsplan. Wat delen wij in die fase met elkaar? Blijft het twee jaar en hoe past dat binnen modern, geïndividualiseerd opleiden. En: zijn er misschien ook ideeën over gezamenlijk opleiden later in de opleiding?


Presentatie 4: Opleiden is vooruitzien: van ons eiland af!
Dr. B.W.J. Hellebrekers, gynaecoloog, HagaZiekenhuis, Den Haag

De juiste zorg op de juiste plek, het hoofdlijnenakkoord, MS 2025, netwerkgeneeskunde. Dit maakt dat we echt anders moeten gaan werken: meer interprofessioneel, meer generalisme tussen specialismen.  We moeten meer samen doen; van ons eiland af! Betekent dit wellicht ook meer kruisbestuiving met de opleiding Gynaecologie in de toekomst?